6 ianuarie 2011

Orez Bazaar

Rețetă adaptată la ce se găsește în România – rețeta originală este cea pentru maze-gohan, care în japoneză înseamnă “orez amestecat.” Am experimentat mulți ani pentru a ajunge la aceasta rețetă - sper să vă placă!
Pentru gospodinele și gospodinii foarte ocupați, aceasta rețetă oferă o soluție convenabilă atât ca timp cât și ca gust, mai ales pentru cină. În zilele mai libere, cum ar fi sâmbăta sau duminica, în care prânzul este mai elaborat, această mâncare poate fi o garnitura care încântă ochiul și palatul. Rețeta pare un pic intimidantă, dar ingredientele sunt ușor de pregătit și asamblat.

Ingrediente (4 persoane):
1 cană de orez alb cu bobul scurt
1 ¾ cani de apă
1 linguriță de ulei de floarea soarelui pentru uns cratița
2 linguri de oțet de mere cu miere
1 lingură rasă de zahar
1 lingură de ghimbir murat tocat
½ ardei roșu
1 morcov mediu
1/3 cană (cam 30 boabe) de mazăre verde boabe, fiartă și scursă, sau fasole roșie
2 fire de ceapă verde sau usturoi verde
2 căței de usturoi tocați mărunt
2 ouă
¼ linguriță de zahar
1 lingură de unt românesc sau ulei
¼ linguriță de mărar sau tarhon uscat (opțional)
Sare si piper alb după gust

Mod de preparare:
Se face omletă din cele doua oua, cu ¼ linguriță de zahar. Se pune pe o farfurie sa se răcească.
Intr-un ibric sau oală mică, se topesc la foc restul de zahar și sarea în oțet.
Se pune orezul într-un castron și se clătește bine cu apă rece (4-5 ape) pâna apa iese curată.
Se ia o cratiță care nu lipește (de teflon), se unge cu o linguriță de ulei peste tot înăuntru. Se pun orezul și apa, se dau în fiert fără capac, după care se pune capacul, se dă focul mic, și se fierbe ușor până ce bobul este făcut (12-15 minute, în funcție de cât de uscat este orezul). Se ridică de pe foc și se dă de-o parte.
Cât se fierbe orezul, se curăță morcovul și se dă prin răzătoarea mare. Se taie ceapa în rondele fine. Se taie ardeiul în cubulețe mici. Se toacă ghimbirul mărunt – la fel usturoiul și caperele.
Într-o cratiță se pune o linguriță de unt sau de ulei, se adaugă morcovul, usturoiul alb, mazărea sau fasolea roșie, și se călesc 1-2 minute la foc mic până dispare apa. Se adaugă orezul și amestecul de zahăr, sare și oțet, ghimbirul tocat, caperele, ceapa verde, usturoiul verde, ardeiul roșu și piperul. Se amestecă bine, se pune câte o porție într-un bol mic de supa, și se întoarce pe farfuria în care se servește. Deasupra se pun fâșiile de ou și se presară mărarul sau tarhonul uscat. Omleta poate fi tăiată mărunt și încorporată în amestec, dacă se dorește.

Timpul de pregătire nu depășește 40 de minute. Orezul Bazaar poate fi pregătit fără ou pentru vegetarieni. Sub formă vegetariană, poate fi folosit drept garnitură pentru fripturi de carne sau șnițele de soya.
Când se călec usturoiul și morcovul, amatorii de gusturi orientale pot adăuga ½ de linguriță de curry. Astfel, orezul capătă o culoare gălbuie plăcuta și un gust mai rafinat.
Se pretează la folosirea a tot felul de ingrediente rămase în frigider din ziua anterioară – carne prăjită sau făcută la grătar, cârnăciori oltenești sau cabanoși prăjiți sau fierți tăiați mărunt, bucățele mici de kaizer sau orice fel de salam, chiar jumări de porc sau de oaie, omletă simplă de ouă tocată mărunt sau tăiată in fâșii subțiri, jumări de ouă, legume fierte și congelate* (mazăre, fasole roșie, fasole azuki**, năut), ghimbir murat tăiat mărunt, ardei roșu, galben sau verde, ceapă verde, usturoi verde sau alb, praz, pătrunjel, mărar, ciuperci albe tocate (trebuie călite împreună cu morcovul și usturoiul ca să se elimine apa din ele), ciuperci uscate tip shiitake***, morcovi, capere, anșoa, fructe uscate**** sau semințe și nuci*****.
Orezul Bazaar în varianta omnivoră - pe marginea orezului sunt așezate bucățele de carne de vită și soya în sos dulce-acrișor.

*Fasolea roșie, fasolea azuki, mazărea boabe și năutul se fierb, se scurg, se răcesc, se porționează și se pun la congelator, unde pot fi ținute și 3 luni.
**Fasolea azuki este o fasole roșie cu bobul mărunt care poate fi folosită și în orezul cu lapte.
***Ciuperci uscate japoneze care dau un gust deosebit orezului fiert.
****Caise, smochine, curmale, stafide mici sau sultane, merișor și coacăze (se găsesc la magazinele cu specific naturist). Se pun la înmuiat cu o oră înainte de utilizare.
*****Migdale, caju, fistic, alune. Migdalele trebuie opărite timp de 15 minute și coaja trebuie îndepărtată – altfel sunt amare. Migdalele se folosesc în mod tradițional la orez din Orientul Mijlociu până în Asia de Sud-est.

Surse:
Indian Cookery, ISBN 0-14-046141-8
The Legendary Cuisine of Persia, ISBN 0-14-046959-1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu