10 ianuarie 2011

Murarea și uscarea ghimbirului

Exista rețete în care se preferă ghimbirul murat sau uscat (pudră).

Murarea:
300 g ghimbir proaspăt
¼ linguriță de semințe de coriandru
¼ linguriță de semințe de mărar (se găsește la Plafar)
1 vârf de linguriță de boabe de muștar
125 ml de oțet de orez*
1 ½ lingură de zahăr brun
1 lingură de sos de soia (de preferat marca Kikkoman)
¼ linguriță de sare

Se spală și se curăță ghimbirul, și se taie bețișoare de 5 cm lungime și 1/3 cm lățime.
Se pune într-un castron de ceramică sau plastic, se acoperă cu apă rece, și se lasă 30-60 de minute.
Într-o olicică, se pun 400 ml de apă la fiert. Când a dat în fiert apa, se pune ghimbirul scurs, și se dă din nou în fiert. Se închide focul, se scurge, și se lasă să se răcească. Se presară sarea peste ghimbir și se lasă.
În altă olicică, se pun oțetul de orez, zahărul brun, sarea, mirodeniile și sosul de soia. Se dă în fiert până se dizolvă zahărul.
Se răcește fiertura și se adaugă peste ghimbirul care a fost așezat în prealabil în borcane mici (de 400 g).

În rețeta originală japoneză (din care se obține shoga), se "vopsește" ghimbirul în culoarea roz adăugându-se frunze de shiso, un fel de urzică roșie japoneză. Noi neavând la dispoziție shiso, am pus o pătrime de linguriță de boia dulce. Ar mai fi de menționat că în Japonia nu se pun cele trei mirodenii la prepararea ghimbirului murat - este o adaptare la palatul românesc.

Acest gen de ghimbir murat se poate depozita pe termen lung în frigider (chiar 1 an), și poate fi folosit în rețete de legume cu orez.

*Pentru că la noi oțetul de orez este foarte scump și greu de găsit, o rețetă de oțet care să semene ar fi: 3 părți oțet alb distilat, 1 parte apă și ¼ parte zahăr. Se fierbe amestecul până se dizolvă zahărul.

Uscarea:
500 g ghimbir

Se curăță de coajă (se indeparteaza coaja prin radere, ca la morcov). Se clătește bine. Se zvântă în prosop.
Se taie în cubulețe cu latura de ½ cm. Se răsfiră pe o tavă care poate fi pusă la cuptor (tava aragazului este perfectă).
Se încinge cuptorul. Se închide focul. Se pune tava în cuptor. Se lasă până se răcește cuptorul.
Se repetă operațiunea de uscare a ghimbirului în cuptor de 3-4 ori. Niciodată nu trebuie lăsată tava în cuptor cu focul aprins!
Se lasă tava 4-5 zile afară într-un loc uscat și ferit.
Se pulverizează în râșnița de cafea bine curățată, ca să nu miroasă a cafea.

Praful de ghimbir este folosit în amestecurile de curry. Un vârf de linguriță de ghimbir cu un vârf de linguriță de scorțișoară, puse într-o cană cu apă clocotită, la care se adaugă o lingură de miere și câteva picături de zeamă de lime, îmbunătățește circulația sangvină periferică (la mâini și picioare reci), mai ales pe timp de iarnă.

Ghimbir murat (sus stânga), ghimbir pudră (jos stânga) și ghimbir proaspăt (dreapta)


Surse:
The Complete Book of Japanese Cooking, ISBN 0-88365-854-2 (pentru procedeul de murare)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu